T'interessa
Portals
Preguntes freqüents
1. Matrícula
Com sabré si estic matriculat? Es publiquen les llistes d'admesos?
Sí, es publicarà una verificació de matrícula. Durant la setmana anterior a la realització de les proves, la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià publicarà en la pàgina web la llista d'aspirants convocats a cada exercici. Introduint el número del document d'identitat, podrà consultar les dades de la inscripció: el nivell, la localitat i l'horari en què està convocat.
Escriga un correu electrònic a jqcv@gva.es, adjunte el justificant de matrícula, indique quina és la correcció que cal fer i la JQCV farà l'esmena corresponent.
Per quins motius puc obtindre una bonificació o exempció en la matrícula?
Estan exempts del pagament els membres de famílies nombroses de categoria especial, els membres de famílies monoparentals de categoria especial i les víctimes d'actes de violència sobre la dona que acrediten aquesta condició mitjançant qualsevol dels mitjans de prova previstos en l'article 9.1 i 9.2 de la Llei 7/2012, de 23 de novembre , de la Generalitat, integral contra la violència sobre la dona en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.
Tenen una bonificació del 50% les persones que tinguen un discapacitat acreditada igual o superior al 33%, els membres de famílies nombroses de categoria general i els membres de famílies monoparentals de categoria general.
Caldrà acreditar-ho, en formalitzar la matrícula, a través de la còpia compulsada del corresponent títol o carnet de família nombrosa, família monoparental, del certificat o targeta de discapacitat o resolució judicial (en el cas de víctimes de violència sobre la dona).
Puc formalitzar la matrícula a través d'internet?
Si. La inscripció es realitza exclusivament per via telemàtica a través del web següent: www.sede.gva.es.
Els aspirants que abonen les taxes per via telemàtica tindran dret a una bonificació del 10 % de la taxa. D'aquesta manera, es pot completar la inscripció i l'abonament de les taxes, els quals quedaran registrats i no caldrà enviar cap imprés a la JQCV.
Puc matricular-me en més d'un nivell en la mateixa sol·licitud?
La matriculació en diferents proves de certificació haurà de fer-se individualment per a cada prova. Solament tindrà validesa l'última matrícula completada en el cas de les proves de nivells diferents convocades en la mateixa jornada.
Puc presentar-me directament a qualsevol nivell sense tindre aprovats els anteriors?
Sí. Pot optar directament al nivell desitjat entre els de coneixements generals de llengua (A2, B1, B2, C1 i C2) sense necessitat de tindre el certificat de nivell anterior al nivell de la inscripció.
Puc realitzar la inscripció telemàtica si no dispose de certificat digital?
Sí, la inscripció es podrà realitzar tant amb certificat digital com sense. Si desitgeu matricular-vos utilitzant el certificat digital, heu de triar l'opció "Tramitar amb certificat". Si desitgeu matricular-vos sense certificat digital, heu de triar l'opció "Tramitar telemàticament".
Tinc una diversitat funcional. Puc sol·licitar alguna adaptació per al dia de la prova?
Sí, els aspirants amb diversitat funcional que sol·liciten mesures d'adaptació hauran d'especificar-ho en el moment de formalitzar la matrícula i adjuntar l'informe mèdic o el certificat de l'adaptació requerida expedit pels serveis competents en matèria de diversitat funcional de la Generalitat Valenciana, d'altres comunitats autònomes o de l'Estat.
Vull fer la prova de Correcció de Textos. Quina titulació necessite?
Per a matricular-se de Correcció de Textos cal tenir el certificat de nivell C2 de valencià o equivalents.
Heu d'estar en possessió almenys del certificat de nivell C1 de valencià o equivalents.
2. Proves
Com es compten les paraules en la redacció?
Qualsevol element que estiga unit a una paraula mitjançant un guionet o un apòstrof compta com una paraula. Per exemple, «l'arbre» és una paraula, però «la xiqueta» en són dues.
Els nivells C1 i C2 tenen comprensió oral?
No. La comprensió oral és específica dels nivells A2, B1 i B2.
En l'àrea d'expressió i interacció orals cal llegir el text?
No, la prova consisteix a realitzar l'expressió i la interacció orals a partir d'un tema proposat.
He sol·licitat el detall de les puntuacions i no m'arriba al meu correu, què passa?
És possible que hi haja una errada en el correu electrònic o que no l'haja posat en la sol·licitud d'inscripció. Ha d'enviar una esmena o alta del correu electrònic a: jqcv@gva.es.
No. En les proves actuals de la JQCV no hi ha dictat en cap dels nivells.
L'examen es realitza en una única jornada?
En els nivells A2, B1 i B2 totes les àrees de la prova s'avaluaran en una única jornada. En els nivells C1 i C2 les proves s'organitzaran en dues jornades diferents.
On puc consultar els resultats?
Els resultats definitius de tots els nivells es publiquen en la secció de "Resultats" de la nostra pàgina web o en el telèfon d'informació 012.
Penalitzen els errors en les preguntes de resposta múltiple?
No, els errors en l'àrea de comprensió escrita i en l'àrea d'estructures lingüístiques no penalitzen.
La durada de la prova depén del nivell. Podeu consultar la durada de la proves en els següents enllaços:
Quina diferència hi ha entre la redacció de creació i la redacció de mediació?
La redacció de creació consisteix a realitzar un text a partir d'un tema inicial que es proposa a l'aspirant sense marcar cap pauta; en canvi, la redacció de mediació es realitza a partir d'uns ítems concrets (per exemple, una infografia, un diagrama, una imatge, gràfics o altres instruccions prèvies) i d'unes idees que cal desenvolupar.
Quina edat és la mínima per a fer les proves?
Poden participar en les proves per a l'obtenció dels certificats les persones majors de 16 anys en el moment de realitzar-les.
M'avisaran del dia, el centre i l'hora de la prova?
No. La JQCV publica en fulls d'informació, en el DOGV i en la seua pàgina d'internet el calendari de proves, els centres d'examen i l'horari.
A quins nivells antics equivalen els nous nivells?
Coneixements orals és ara A2; Elemental és B1; Mitjà és C1 i Superior és C2.
3. Altres
Sí. El certificat de Nivell C1 de Coneixements de Valencià de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV) o equivalents, d'acord amb la normativa vigent, és la competència idiomàtica necessària per a la docència. Ara bé, heu de tindre en compte que les persones que no tinguen el certificat del nivell C1 de coneixements de valencià han de participar en la prova extraordinària de coneixements de valencià de nivell C1 convocada a aquest efecte.
Així mateix, les persones aspirants que tinguen el Certificat de Capacitació d'Ensenyament en Valencià, però que no tinguen la certificació de nivell C1 de coneixements en valencià (JQCV), i vulguen examinar-se d'aquest nivell C1 d'acord amb el que es preveu en aquest article, i suspenguen aquest examen, podran presentar com a requisit obligatori per a poder presentar-se a les oposicions el Certificat de Capacitació d'Ensenyament en Valencià. En aquest cas, no es podrà aportar el mateix títol com a mèrit.
És possible que hi haja una errada en el correu electrònic o que no l'haja posat en la sol·licitud d'inscripció. Ha d'enviar un correu electrònic a jqcv@gva.es amb totes les seues dades personals (DNI, nom i cognoms i correu electrònic actualitzat) sol·licitant que li reenviem el certificat no rebut. També pot presentar la sol·licitud en el registre d'entrada de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, en les direccions territorials, oficines PROP, o en qualsevol dels llocs que preveu l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
He consultat el resultat i estic apte/a. Com rebré el certificat?
La Junta Qualificadora enviarà d'ofici el certificat en format digital a través del correu electrònic en el termini d'un mes des de la publicació en el DOGV de la resolució de publicació de resultats.
He perdut el meu certificat de coneixements de valencià. Com puc sol·licitar un duplicat?
En la pàgina web de la Junta Qualificadora pot trobar el model de sol·licitud de duplicat i els passos que ha de seguir: sol·licitud de duplicat
Heu d'enviar una instància demanant la correcció i adjuntar una fotocòpia del document d'identitat. La instància es pot presentar en el registre de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, en les direccions territorials, oficines PROP, o en qualsevol dels llocs que preveu l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
He vist els resultats en internet i hi havia una errada en el nom o cognoms, com puc rectificar-la?
Heu d'enviar una instància demanant la correcció i adjuntar una fotocòpia del document d'identitat. La instància es pot presentar en el registre de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, en les direccions territorials, oficines PROP, o en qualsevol dels llocs que preveu l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
No. L'Ordre 4/2021, de 4 de febrer, del conseller d'Educació, Cultura i Esport, per la qual es modifica l'Ordre 3/2020, de 6 de febrer, de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, per la qual es determina la competència lingüística necessària per a l'accés i l'exercici de la funció docent en el sistema educatiu valencià, fixa el dia 29 d'octubre de 2021 com a data límit perquè les persones que, a l'entrada en vigor d'aquesta ordre, estiguen en procés de formació per a l'obtenció del Certificat de Capacitació per a l'Ensenyament en Valencià, el Diploma de Mestre de Valencià o el Certificat de Capacitació per a l'Ensenyament en Llengua Estrangera puguen registrar el certificat corresponent.
No. D'acord amb l'Ordre 3/2020, de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, el Certificat de la Capacitació per a l'Ensenyament en Valencià, el Diploma de Mestre de Valencià i el Certificat de Capacitació per a l'Ensenyament en Llengua Estrangera passen a ser un MÈRIT en els processos de mobilitat del funcionariat de carrera i en les convocatòries d'oposicions de cossos docents.
Sí. El certificat de nivell C1 de coneixements de valencià de la JQCV o equivalents, d'acord amb la normativa vigent, serà la competència idiomàtica necessària per a vehicular àrees no lingüístiques en valencià en les etapes d'Educació Infantil, Educació Primària, Educació Especial, Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, cicles formatius de formació professional i formació de les persones adultes.
Heu d'enviar una instància demanant la correcció i adjuntar còpia del document del NIE i una fotocòpia del DNI per tal de justificar el canvi. La instància es pot presentar en el registre de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, en les direccions territorials, oficines PROP, o en qualsevol dels llocs que preveu l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Una vegada rebuda la seua sol·licitud, la JQCV li tornarà a expedir el certificat de valencià amb el DNI i li arribarà en format digital per correu electrònic.
Sí. No hi ha cap data límit per a registrar el nivell C1 de valencià, tot i que aconsellem que ho feu com més prompte millor.
No, els certificats expedits per la JQCV estan automàticament registrats en el Servei d'Acreditació de la Direcció General de Política Lingüística i gestió del Multilingüisme. De fet, en els certificats consta el número de registre.